23 ian. 2019

De ce sunt dezbaterile atât de importante

Marile dezbateri de-a lungul timpului au ajutat la modelarea lumii și a societății. De la planificarea argumentelor, la alegerea cuvintelor cu înțelepciune, dezbaterile te pot ajuta să confrunți diferite situații din viață și să înclini balanța în favoarea ta. Iată câteva modalități prin care dezbaterile te pot ajuta când vine vorba de dezvoltare personală și profesională!

 

Ce beneficii aduc la nivel personal și profesional dezbaterile?

1. Îți dezvolți gândirea critică

Deși nu participi la dezbateri în fiecare zi, este posibil să fii implicat în mici dezacorduri și divergențe de opinie. Dezbaterile, spre deosebire de certuri, te pot ajuta să calmezi o situație care se înrăutățește rapid. Fă în pas înapoi și alege-ți cuvintele cu înțelepciune! Dezbaterile te ajută să dezvolți abilități esențiale pentru gândirea critică, precum abilitatea de a aduce argumente solide și bine gândite. Gândirea critică îți menține curiozitatea cu privire la noi idei. De asemenea, te ajută să îți dai seama că nu ai dreptate de fiecare dată. Nimeni nu are.

2. Îți formulezi argumentele mai bine

Ai simțit vreodată că nu îți poți exprima părerea foarte bine? I se poate întâmpla oricui acest lucru. Dezbaterile te pot ajuta în acest aspect, indiferent de ce subiect este abordat în cadrul lor. De la explicarea ecuațiilor matematice complexe, la rezumatul cărții tale preferate, dezbaterile te ajută să îți cunoști mai bine audiența și să alegi tonul potrivit. Un ton prea formal te va înstrăina de ascultători, iar dacă ești prea relaxat s-ar putea ca argumentele tale să nu fie luate în serios. Abilitatea de a articula și de a planifica gândurile este vitală pentru dezbateri, ducând la argumente inteligente și clare.

3. Rezolvi mai ușor conflictele

O persoană care are experiență în dezbateri va rămâne concentrată și nu se va abate de la problema pe care o discută. La fel ca orice orator de succes, dă-ți seama cui te adresezi și prezintă un argument cu caracter personal! Este important și să știi cum să pierzi și să accepți că ai lacune, atât în dezbateri, cât și în viața de zi cu zi. Acest lucru te va ajuta și să rezolvi conflictele înainte de a începe. Prin urmare, acceptă orice critică ce ți se adresează! Te va face un orator mai priceput și o persoană mai bună pe termen lung.

4.Îți crește încrederea în sine

Dezbaterile vor contribui, de asemenea, la creșterea încrederii în sine, ajutându-te să te remarci la interviuri sau la evenimente profesionale. Dacă ești încrezător, te simți capabil să îți asumi o responsabilitate crescută și chiar anumite riscuri. O prezentare gândită în prealabil și o manieră încrezătoare de comunicare te vor transforma într-o persoană memorabilă în fața celorlalți.

5. Îți dezvolți abilitățile de prezentare

Prez5.entările joacă un rol esențial în felul în care ceilalți te percep ca individ și precum concurent. Gândește-te la ce vei spune, vorbește rar și clar! Acest lucru va ajuta la o înțelegere mai bună a ceea ce spui. Abilitățile bune de prezentare îți vor aduce respect în timpul dezbaterilor, dar și în alte situații viitoare.

6. Îți extinzi perspectiva asupra lumii

Dezbaterile ating subiecte politice și sociale importante, dar te pot ajuta și să ai o viziune asupra lumii complet diferită. Dezbaterile presupun studierea anumitor subiecte pe care poate că nu le-ai lua în considerare în mod normal, ceea ce înseamnă că te vor ajuta să dezvolți o înțelegere mai profundă a societății și a lumii în care trăim. O perspectivă extinsă asupra lumii te încurajează, de asemenea, să îți apreciezi talentele și realizările, făcându-te mai deschis la oportunitățile care te așteaptă.

7. Înveți să gândești „outside the box”

Gândește „outside the box”, provoacă-ți adversarul și fii gata să identifici lacunele din contraargumentele sale! Abilitatea de a gândi diferit și de a răspunde la întrebări și comentarii este esențială în timpul dezbaterilor. Ezitările te-ar putea costa puncte sau timp prețios. De fapt, abilitatea de a gândi „outside the box” te va ajuta în orice situație din viața ta, când perioada de timp este scurtă și trebuie să iei o decizie rapid.

Vrei să îți exersezi abilități pentru dezbateri? Ediția BUZZCamp cu numărul 21 introduce un concept nou, BUZZ Talks, care presupune dezbateri la aceeași masă cu speakerii tăi preferați, dar și cu reprezentanții unora dintre cele mai importante companii din România. Vino să îți faci cunoscută părerea cu privire la subiecte importante din domeniul profesional și personal, dar și să înveți mai multe de la specialiștii din diferite domenii! Înscrierea este gratuită, dar trebuie să îți rezervi locul în prealabil aici.

0 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata