elektronik sigara red kiwi"

Despre „anul cunoasterii”, cu Claudia Suhov

Angajat sau antreprenor – acestea sunt cele 2 optiuni pe care le iau in calcul tinerii aflati la inceputul carierei. Claudia Suhov a mers pe calea antreprenoriatului si a fondat compania Next Steve (www.nextsteve.ro ). Prin ce provocari a trecut si care au fost principalele experiente pe care le-a trait ca antreprenoare, ne povesteste detaliat mai jos.

BUZZ!Camp: Care au fost cele mai mari provocari prin care ai trecut atunci cand ai ales calea antreprenoriatului?

Claudia SuhovClaudia Suhov, Founder & Creative Director NextSteve Group: Antreprenoriatul este o experienta de viata prin care iti cauti mereu provocari. La inceput, marea provocare este faptul ca nu stii mai nimic din ce trebuie sau urmeaza sa faci (acte, echipa, vanzari, facturi, clienti nemultumiti etc),  iar ulterior aceste dificultati initiale devin motorul prin care se dezvolta afacerea. In ceea ce ma priveste, eu am ales drumul antreprenorial in momentul cand am renuntat la un job, la activitatea de voluntariat si in plus urma sa termin facultatea in cateva luni. Aceasta a fost prima provocare –  sa aleg ce vreau sa fac profesional mai departe: sa muncesc pentru altii sau sa muncesc pentru ideile mele? Avantaje si dezavantaje erau in ambele situatii, insa am ales ca vreau sa muncesc pentru mine si stiam ca sigur va fi o experienta din care voi invata. Asteptarile mele s-au adeverit partial, pentru ca a fost o experienta mult mai grea, dar si mult mai frumoasa. Urmatoarele provocari si greutati au venit din faptul ca nu aveam experienta in domeniul educatiei si de management al unuei firme. Insa, tocmai aceste lipsuri m-au ambitionat sa invat mai mult si sa imi folosesc celelalte abilitati si cunostinte (managementul resurselor, vanzari, contacte etc.).

BUZZ!Camp: Cum ai caracteriza primul an ca antreprenoare?

Claudia Suhov, Founder & Creative Director NextSteve Group: Primul an a fost cel mai greu, l-as numi „anul cunoasterii”. A fost anul in care am invatat cel mai mult, am facut cele mai multe greseli, am intalnit cei mai multi oameni, dar mai ales m-am cunoscut pe mine. Au fost multe momente in care m-am intrebat daca vreau sa merg pe aceasta cale si de ce sa continui. Fiecare moment de cumpana m-a facut sa pasesc mai departe, cu forte noi si sa fiu mai motivata.

BUZZ!Camp: Cat de important este networking-ul atunci când vrei sa-ti deschizi o afacere?

Claudia Suhov, Founder & Creative Director NextSteve Group: In indeplinirea oricarui obiectiv este de preferat sa te inconjori de trei tipuri de oameni: oameni mai buni decat tine, oameni care te sustin si oameni care nu te sustin. Cei care sunt mai buni decat tine te pot ajuta sa cresti prin experienta si resursele pe care le au, acestia sunt in general profesionistii pe care ii vei intalni la evenimente, conferinte etc. Oamenii care te sustin moral, de foarte multe ori nu au nici o legatura cu ceea ce vrei sa faci, dar psihic stii ca sunt acolo (familia). In cea de-a treia categorie intra oamenii care nu te sustin si spun ca ceea ce faci nu o sa functioneze. Acestia insa te vor ambitiona si te vor face sa mergi mai departe, sa iti doresti sa le demonestrezi contrariul. Deci, da, networking-ul este una dintre cele mai importante resurse de dezvoltare. De aceea este important sa fii prezent la evenimente, conferinte si diverse manifestari, sa iti cauti aceste trei tipologii de oameni. In plus trebuie sa comunici ceea ce faci, iar astfel iti poti gasi clienti si parteneri.

De asemenea, in etapa de incipienta a dezvoltarii profesionale este foarte important „pe cine cunosti”, iar ulterior, baza networking-ului se schimba si este mai important cine te cunoaste.

Personal, am incercat sa folosesc toate relatiile pe care le-am creat atunci cand am lucrat ca voluntar si chiar sa construiesc altele noi. Recomandarile sau discutiile la cafea ne-au dat de foarte multe ori idei noi sau ne-au scos in cale oameni minunati care fac parte din echipa noastra de lucru.

BUZZ!Camp: Ce calitati ar trebui sa aiba un tanar antreprenor pentru a reusi sa-si gestioneze eficient afacerea?

Claudia Suhov, Founder & Creative Director NextSteve Group: Cred cu tarie ca un tanar antreprenor din zilele noastre trebuie sa fie muncitor, informat, determinat si un foarte bun vanzator.

BUZZ!Camp: Ce apreciezi cel mai mult la angajatii tai?

Claudia Suhov, Founder & Creative Director NextSteve Group: In afacerea pe care o coordonez, cele mai importante calitati ale colaboratorilor nostri sunt rabdarea si atentia pe care o acorda copiilor participanti la cursuri. Acestia trebuie sa aiba abilitati foarte bune de comunicare si sa se aproprie de cei mici.

BUZZ!Camp: Spune-ne cateva cuvinte despre NextSteve.ro si proiectul Boko.

Claudia Suhov, Founder & Creative Director NextSteve Group: NextSteve Group este cea mai inovatoare companie de programe educative pentru copiii din Romania, castigatoare a premiilor „Compania Anului 2012” si „Inovatie in educatie”. Oferim servicii si cursuri de dezvoltare a abilitatilor personale pentru copii, antreprenoriat, programare si design. Pana in prezent am lucrat cu peste 500 de copii intre 4 – 16 ani, din 6 orase ale tarii (Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Iasi, Targu Mures), iar in luna iunie am participat in cadrul emisiunii Arena Leilor, unde am obtinut o investitie de 15.000 euro.

Brandurile Boko si NextSteve s-au unit si am dezvoltat NextSteve Group.

BUZZ!Camp: Ofera-le cateva sfaturi tinerilor care doresc sa-si deschida o afacere.

Claudia Suhov, Founder & Creative Director NextSteve Group: Sa munceasca mult pentru a-si trai viata pe care si-o doresc!

 

 

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

*

BuzzCamp © 2017 All Rights Reserved