Images

02 aug. 2018

Social media a devenit o parte indispensabilă din viața noastră. Când iei o pauză de la task-urile dificile de la muncă, dai câteva scroll-uri pe Facebook, pentru a vedea ce mai fac prietenii tăi sau ce melodii au apărut de la artiștii tăi preferați. Însă știai că platformele de social media te pot ajuta și să îți îmbunătățești brandul pers

 1. Urmărește publicațiile din domeniile care te interesează

Acesta este cel mai simplu mod prin care poți intra în contact cu ultimele tendințe din domeniile care te pasionează. În momentul în care urmărești anumite pagini, newsfeed-ul tău va fi plin de articole, clipuri și dezbateri cu privire la subiecte de interes. Iar ulterior poți utiliza acete cunoștințe pentru a impresiona angajatorul, viitorul angajator sau colegii.

 1. Urmărește influencerii din industria ta

Poți urmări și persoanele care au o anumită influență în domeniul în care îți dorești să lucrezi, în acest fel ghidându-te după practicile corecte împărtășite de acestea. În plus, îți poți extinde rețeaua profesională și verifica dacă acele tips&tricks oferite de influenceri se aplică și în cazul tău.

 1. Alege o poză profesionistă pentru rețelele sociale

Ai o poză neclară, cu zoom pe fața ta, într-o mulțime de oameni, pentru contul de LinkedIn? Înlocuiește-o cu o poză clară cu tine, în fața unui fundal simplu. Poza ta de profil de pe Facebook are prea multe cocktailuri colorate cu umbreluțe în ea? Schimb-o cu o poză care are și un dram de seriozitate în ea.

 1. Interacționează cu ceea ce postează ceilalți oameni relevanți pentru domeniul tău

Ai văzut un articol interesant scris de una dintre persoanele pe care o urmărești în social media? Atunci îi poți da și tu share, iar dacă îl cunoști ceva mai bine pe autorul acestuia, îi poți da și tag. Iar dacă ai colegi cu care ai lucrat împreună la proiectele pentru facultate foarte bine sau ați mai colaborat și alte dăți, le poți da recomandări pe LinkedIn. Aceste mici interacțiuni te pot ajuta să menții conexiunile valide și îi va încuraja pe cei care primesc recomandări de la tine să facă același lucru în privința ta.

02 aug. 2018

Dezvoltarea personală și dezvoltarea companiei sunt două aspecte importante și, în același timp, complementare. Punerea în evidență a abilităților tale este factorul care face DIFERENȚA între ceea ce înseamnă un angajat dedicat locului de muncă și activității sale și un angajat care este dornic doar să-și câștige banii pentru că a îndeplinit toate task-urile primite în acea lună.

 

Cum te asiguri că se vede această diferență?

Simplu: trebuie să duci firma pe culmile succesului. Capacitatea de sinteză, empatia față de clienți, dar și față de noile proiecte trebuie să fie punctele tău forte. Întotdeauna te vei lovi de situații, task-uri și proiecte noi pentru care trebuie să te dedici 100%, iar empatia și capacitatea de sinteză te vor ajuta să înțelegi mai bine ceea ce ai de făcut și să-ți duci toate sarcinile la sfârșit.  Nu uita: detaliile sunt foarte importante! De aceea, autoevaluarea constantă și feedback-urile primite din partea colegilor sunt foarte importante pentru a nu omite niciun detaliu în ceea ce privește activitatea ta de la locul de muncă.

Dă un plus de valoare firmei!

Tu, ca angajat, trebuie să-ți justifici prezența prin adaosul de valoare pe care-l dai firmei. Pentru acest aspect este nevoie de cei trei A: autodepășire, adaptare și atenție.

Atenția la noile tendințe ale industriei este un factor important ce contribuie la evoluția personală și a firmei. Dacă apar pe parcurs noi strategii pentru îmbunătățirea activității de la muncă, asigură-te că le înțelegi și în același timp ți le însusești. Astfel, dacă nu rămâi conectat la noile tendințe ale industriei, s-ar putea să pierzi teren în fața celorlalți angajați adaptați tot timpul la schimbări, dar în același timp va pierde și firma pentru care lucrezi.

Autodepășirea – îmbunătățește-ți întotdeauna competențele pentru a ieși în evidență în fața celorlalți angajați, dar și în fața clienților pentru a fi și tu, dar și ei mulțumiți de munca ta. Cu siguranță, dacă clienții vor fi în permanență mulțumiți de activitatea ta, atunci ei vor apela în permanență la serviciile tale, va crește numărul clienților și astfel vei contribui și la evoluția companiei.

Adaptarea, adică flexibilitatea, este un alt factor important pe care tu trebuie să ți-l însușești. În toate domeniile de activitate se produc schimbări, astfel încât ceea ce era de actualitate ieri nu mai este astăzi. Astfel, se observă cum autodepășirea și atenția, deși importante, nu sunt suficiente. Este necesar să conștientizezi că felul în care abordai o anumită sarcină este depășit din punct de vedere al eficienței, iar pentru asta ai nevoie de flexibilitate pentru a ajunge din nou la performanță. În plus, este important să știi când trebuie să abandonezi modul de lucru vechi pentru unul nou și când trebuie să-ți păstrezi propriul stil, indiferent de tendințele de pe piață, deoarece inovația fără flexibilitate nu există.

După toate aceste aspecte prezentate, ajungem la concluzia că întotdeauna este nevoie de îmbunătățirea abilităților și adaptarea la noile tendințe pentru a contribui la imaginea companiei pentru care lucrezi. În plus, trebuie să conștientizezi faptul că succesul firmei are un impact major asupra satisfacției angajatului, dacă acesta a contribuit la creșterea imaginii firmei.

 

02 aug. 2018

Nu contează care este job-ul tău, prima zi este o experiență de neuitat. O pregătire corespunzătoare poate face toată diferența la prima impresie. Depinde de tine și de pregătirea ta dacă  o vei transforma într-o experiență pozitivă sau negativă. O să-ți dezvăluim 6 dintre cele mai bune sfaturi pentru a transforma prima zi de job într-o amintire plăcută. Iată care sunt acestea!

Ce sfaturi te pot ajuta în prima zi la job?

Odihnește-te și relaxează-te.

Cu toții știm că o noapte bine dormită îți va stimula performanța.Încearcă să faci din noaptea anterioară una cât mai relaxantă.Recomandarea noastră este sa apari la job cât mai energic și gata să faci o primă impresie buna.

Fă-ți apariția la timp.

Punctualitatea este o calitate foarte apreciată, dar si una dintre cheile succesului. Asigură-te că vei ajunge înainte cu 10-15 minute la job, apelând din timp la Google Maps. Calculează-ți distanța și timpul până la birou. Dacă ajungi la timp, le vei dovedi angajatorilor tăi că ești o persoană organizată.

Controlează-ți emoțiile.

Sunt șanse mari, ca începător, să fii cuprins de emoții. Nu-ți face griji! Colegii vor ține cont de faptul că ești nou și te vor lăsa să te acomodezi ușor. Nu încerca prea tare să impresionezi din prima zi, s-ar putea dovedi că e o pierdere de energie. Totul trebuie să vină natural.

Pregătește-te și pune întrebări.

Dacă ai întrebări pe care nu le-ai adresat la interviu, nu ezita să o faci acum. Pregătește întrebările de seara pentru a nu omite ceva. Adresându-le întrebări angajatorilor, vor vedea că ești curios și deschis spre a învăța lucruri noi.

Ascultă și observă.

Fii atent la ce informații și întrebări ți se adresează, dar și la discuțiile colegilor și angajatorilor tăi privind task-urile și pașii pe care îi urmează în afacere. Te poate ajuta foarte mult să afli lucruri noi despre echipa ta și proiectele lor.

Fii sociabil. Zâmbește!

Vorbind cu colegii tăi, fiind dinamic și cooperativ sunt câțiva dintre pașii care te pot ajuta să începi cu dreptul. Nu uita entuziasmul și zâmbetul acasă!

Acum că știi care sunt sfaturile ce îți pot transforma prima zi la job într-o experiență memorabilă, te invităm la BUZZCamp – Game of Professions, pentru a discuta cu reprezentanții unora dintre companiile în care ți-ai dori să lucrezi și, de ce nu, pentru a obține o poziție în echipele acestora. Nu uita să te înscrii aici, iar noi îți rezervăm un loc la preview-ul vieții tale profesionale.

02 aug. 2018

Există numeroase motive care te pot determina să lucrezi într-o companie, la fel cum există multe motive care te pot convinge să încerci să-ți pornești propriul business.  Avantaje și dezvantaje există în cazul ambelor situații, însă rămâne la latitudinea ta cu care dintre cele două te identifici mai bine.

În acest articol am punctat câteva aspecte care să-ți ofere un răspuns la întrebările tale, în cazul în care ești nelămurit/ă.

 

De ce să lucrezi  într-o companie?

 

Siguranța oferită de locul de muncă. Fiind angajat într-o companie, reușești să-ți păstrezi un venit cert, înlăturând astfel stresul detereminat de nesiguranța sumei lunare pe care ai putea să o câștigi.

Dorința de a avansa și crește pe scara ierarhiei. Dacă ești o persoană ambițioasă și determinată, îi poți arăta acest lucru angajatorului. Poți obține beneficii prin munca depusă, autdepășindu-ți în același timp situația. Dorința de a avansa te schimbă atât din punct de vedere profesional, cât și din punct de vedere personal, îți atribuie noi calități și te ajută să evoluezi. O companie sau o organizație îți dă ocazia să demonstrezi puterea abilităților tale, cât și pasiunea pe care o depui în activitățile profesionale pe care le desfășori.

Beneficiile. Mulți angajatori oferă numeroase beneficii  începând cu traininguri, călătorii plătite, reduceri masive, până la asigurare medicală privată. Așa că atunci când iei decizia de a fi angajat,  ia în calcul și pachetul de beneficii care ar putea să sosească împreună cu jobul ales.

 

De ce sa-ți începi propria afacere ?

 

Ești creativ și inventiv.  Dacă ești de părere că nu-ți poți exprima ideile, convingerile și planurile atunci când lucrezi pentru cineva, ei bine, poate ar trebui să încerci să muncești pe cont propriu. Dacă simți o constrângere determinată de normele și valorile unei companii sau organizații, încearcă să-ți modelezi singur drumul profesional.

Nu îți poți imagina să lucrezi pentru altcineva. Dorești să fii lider, să depinzi doar de tine și  de ideile tale și să nu fi nevoit/ă să oferi explicații pentru convingerile tale nimănui? Dacă ai posibilitatea să investești atât din punct de vedere material, cât și personal într-o afacere proprie, ar trebui să iei în calcul această variantă.

Ești original/ă. Dacă îți place să te implici, ai o viziune proprie, o amprentă unică, atunci poate toate aceste lucruri ar trebui investite și dezvoltate în cadrul unui proiect propriu. Originalitatea este o caracteristică apreciată și de angajator, însă dacă dorești să o exploatezi la cel mai înalt nivel o afacere proprie poate fi cea mai bună modalitate prin care să realizezi acest lucru.

02 aug. 2018

 “A hobby a day keeps the doldrums away” – Phillys McGinley

După cum bine știm, un hobby reprezintă o activitate pe care oamenii o desfășoară din proprie inițiativă, din proprie dorință, iar într-o lume în care oamenii fac adesea lucruri doar contrânși de responsabilități, un hobby nu este doar un lucru special, ci un lucru vital, o necesitate pentru a deveni persoane mai bune și mai fericite. În acest articol vor fi prezentate câteva dintre beneficiile hobby-urilor și  influența pozitivă pe care acestea o au asupra noastră.

 

Hobby-urile ajută la deconectare

De multe ori se întâmplă să fim captivați de muncă, teme, lucrări și tot ceea ce înseamnă activități zilnice, rutină de care de multe ori dorim să ne detașăm. Care este modalitatea cea mai bună pentru a înlătura aceste lucruri? Hobby-urile. Găsirea unui hobby sau practicarea unui hobby care te face să te simți bine te poate ajuta mai mult decât crezi – te deconectează și în același timp îți oferă noi perspective și o stare de spirit mai bună. Concluzionând, te ajută să devii  o variantă mai bună a ta.

 

Hobby-urile declanșează dorința de perfecționare

Fie că îți place să gătești, să practici un sport, sau ai o înclinație către artă, hobby-urile te fac să vrei să devii mai bun. Odată cu descoperirea unui hobby este imposibil să nu dorești să te perfecționezi și să-ți îmbunătățești constant activitatea. Acest lucru este benefic nu doar în cadrul practicării unui hobby, ci și în dorința de a te îmbunătăți constant în ceea ce privește alte activități din viața de zi cu zi. Să spunem că acest “continuous improvement” este transmis de la hobby la activități legate de locul de muncă. Vei deveni mai bun și în mediul profesional, fără să-ți propui acest lucru.

 

Hobby-urile te ajută să “crești” și să te dezvolți

Hobby-urile te ajută să te dezvolți atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Printr-un hobby dobândești noi aptitudini și îți dezvolți calitățile deja existente. De asemenea, hobby-urile te ajută să-ți îmbunătățești imaginea și stima de sine, să îți dezvolți cunoștințele și să reduci stresul pe care-l acumulezi din activitățile de zi cu zi. Un ultim aspect demn de menționat este acela că hobby-urile te fac să trăiești experiențe de neuitat, momente pline de emoție și determinare.

 

Așadar, prin practicarea unui hobby îți îmbunătățești complet stilul de viață, devenind o persoană mai bună, concentrată și capabilă.

02 aug. 2018

Conștientizarea lucrurilor negative reprezintă primul pas spre înlăturarea lor. Iar dacă ceea ce îți dorești este o carieră de succes, ar trebui să afli ce obstacole te pot împiedica să obții ceea ce ți-ai propus. Mai jos, vei regăsi 5 obstacole care stau în cele mai multe cazuri în calea unei cariere de succes. Sunt aplicabile și pentru tine?

 

 1. Neasumarea responsabilității

Deși întotdeauna am prefera să lăsăm totul pe seama altora, trebuie învățată asumarea acțiunilor și deciziilor proprii. Pentru a înlătura acest obstacol major care stă în calea atingerii succesului profesional, trebuie desigur să începi să înlături acest  obicei dacă este deja prezent în viața ta. Nu numai că vei fi privit cu respect și admirație, însă asumarea responsabilității te va face să simți că ești o persoană mai demnă și corectă. Schimbarea aceasta te poate ajuta pe plan profesional, cât și pe plan personal. Încearcă și formeaza-ți singur/ă părerea.

 1. Frica

Frica este un lucru firesc, des întâlnit, mai ales dacă ești la începutul drumului către succesul profesional. Ceea ce este important și ceea ce contează cu adevărat este ce decizi tu să faci în legătură cu această frică. O vei lăsa să-ți controleze parcursul profesional, sau vei încerca în timp să o înlături pentru a avea cele mai bune rezultate? Fii deschis către noi oportunități și privește cu entuziasm, nu cu primejdie fiecare task atribuit ție!

 1. Stagnarea

Dorința de autodepășire, de îmbunătățire constantă joacă un rol extrem de important în ceea ce privește succesul profesional. Odată ajuns într-un anumit punct este perfect în regulă să ai o perioadă în care să te simți mulțumit de ceea ce ai reușit să faci, însă mai important este să privești către viitor cu dorința puternică de a te îmbunătăți și de a ajunge la un nivel cât mai înalt.

 1. Atitudinea negativă

Are atitudinea capacitatea să schimbe totul ? Cu siguranță da! Atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, atitudinea reușește să modeleze situațiile cu care te confrunți, în favoarea sau defavoarea ta. În cazul de față, o atitudine negativă pe planul profesional atrage dezavantaje și situații neplăcute. Încearcă să menții o atitudine pozitivă pentru a avea rezultate cât mai bune, pentru o carieră de succes.

 1. Lipsa pasiunii

Plăcerea cu care sunt desfășurate sarcinile primite influențează major eficiența și rezultatele dobândite. Dacă ești  în situația în care nu ești încântat/ă de ceea ce faci, trebuie să faci o schimbare.  Fără pasiune implicată în activitățile pe care le desfășori, nu doar că îți va fi foarte dificil să atingi succesul profesional, ci vei căuta și motive pentru a fi fericit la locul de muncă.

02 aug. 2018

Există vreo posibilitate prin care poate fi dezvoltată latura creativă sau este pur și simplu o calitate atribuită la naștere doar anumitor persoane ? Părerile sunt bineînțeles împărțite, însă dacă până acum considerai  că latura creativă nu poate fi cultivată în niciun mod, află că există diverse metode prin care se poate realiza acest lucru. După cum bine știm, această calitate aduce o mulțime de beneficii și oferă o nouă perspectivă asupra  vieții.

Tu decizi dacă merită efortul. Studiile indică faptul că încă de la o vârstă foarte fragedă, creativitatea  este afectată și influențată într-o mare măsură de mediul în care cresc oamenii. Familia, prietenii, școala,  dar și activitățile extracurriculare joacă un rol important în dezvoltarea creativității.

“Every child is an artist, the problem is staying an artist when you grow up.”
– Pablo Picasso

Ce se întâmplă după? Ei bine, această decizie îți aparține. Ești creativ? Dorești să fii mai creativ? Ești mulțumit de ce poți realiza cu imaginația ta sau îți dorești mai mult? Creativitatea poate fi găsită în orice domeniu, poți să fii creativ în știință, muzică, dans, pictură sau orice altceva, ceea ce este încurajator și motivant. De altfel, creativitatea nu este un singur lucru,  ci reprezintă un proces complex care include răbdare, încredere,  gândire critică, imaginație și desigur idei cât mai originale.

      Tips & tricks pentru a fi mai creativ

 1. Este foarte important să fii înconjurat/ă de locuri și oameni care te inspiră pentru a avea mediul propice conturării ideilor complexe și imaginației.
 2. Învață să faci asocieri originale! În ziua de astăzi nu putem spune că mai există o idee originală 100%, însă caută întotdeauna o perspectivă nouă, originală asupra unei idei. Acest lucru reprezintă un pas important pentru a reuși să devii mai creativ/ă.
 3. CLARIFY , IDEATE, DEVELOP AND IMPLEMENT

             Clarify – Pune întotdeauna întrebări, fii o persoană curioasă și determinată!

             Ideate – Caută întotdeauna cât mai multe soluții pentru o problemă!

              Develop – Asigură-te că idea ta poate fi pusă în practică sau că este potrivită pentru tine și proiectele tale!

              Implement – Make it happen! Nu aștepta! Pune în practică ideile tale dacă respectă cele menționate anterior și dacă tu ai încredere în tine și în ceea ce ai de oferit!

02 aug. 2018

Iniţiatorii proiectului „European Heroes”, David Timiş, Anna Saraste şi Alin Grămescu spun că proiectul lor european își propune să stimuleze implicarea civică în rândul tinerilor şi să scoată la iveală eroii din comunitățiile lor.

European Heroes cuprinde o serie de interviuri cu tineri din România, Finlanda, Cipru, Belgia, Grecia Germania, Luxembourg şi Polonia.

“Noi ne dorim să îi promovăm pe acei tineri care au curaj civic, care decid singuri să schimbe o situaţie si care nu fug de responsabilităţi. Fie că este vorba de un student implicat, o tânără care reuşeşte să întreprindă ceva pentru generaţia ei sau un grup care îşi asumă responsabilitatea de a îmbunătăţi ceva. Îi numim “Eroi în aşteptare”. Ei sunt eroi europeni şi merită promovaţi la un nivel european”, a declarat Alin Grămescu pentru Inspire.

 

Nominalizați-vă eroii voștri și haideți să le facem povestea auzită!

 

Află mai multe detalii despre campania #FindYourLocalHero http://europeanheroes.eu/find-your-local-hero/

 

David Timiș are o bogată experiență și este implicat în multe acțiuni de promovare a țării. A făcut 4 ani de studii în Scoția și Franța, a fost delegat de tineret al României la ONU, a fost intern la Consiliul Europei și lucrează la Google.

Anna Saraste este o jurnalistă independentă, scrie despre afaceri europene și este pasionată de poveștile de supraviețuire. A lucrat în 14 țări deoarece îi place să descopere culturi noi și să învețe din fiecare comunitate pe care o cunoaște.

Alin Gramescu este iniţiatorul Iubesc Studenţia şi coordonator de comunicare digitală la CODE Kids România. Acesta a câștigat peste 60 de premii de creație, este pasionat de videojurnalism şi este membru European Youth Press.

 

We’re excited to launch our #FindYourLocalHero campaign!🎉We are looking to uncover, with your help, the hidden everyday heroes in your communities! Are you a young activist working for your community? Or do you know someone who started an initiative, and motivated others to become more civically engaged? 💙 Now it’s time to share their stories with the world! Here’s how you can be part of the change: https://goo.gl/dFzgNK

Publicată de European Heroes pe Luni, 23 Iulie 2018

 

26 mart. 2018

În timpul facultății, s-ar putea să fii prins între sesiunile de examene, cursuri și ieșirile cu prietenii. Însă nu ar trebui să scapi din vedere importanța unui internship făcut cât timp ești pe băncile facultății. Chiar și perioadele de practică cerute la sfârșitul facultății pot fi echivalate cu un internship pe care îl faci, însă cu cât apelezi mai repede la ajutorul educațional al acestui tip de program, cu atât mai repede vei fi pregătit pentru un job full-time, o carieră strălucită și posibilitatea de a-ți cheltuii banii de buzunar fără resentimente.

De ce să alegi să faci un internship?

Orice facultate ai alege, ar trebui să știi că mulți dintre noi ne gândim și răzgândim de câteva ori în privința subiectului licenței și, eventual, domeniului exact în care vrem să lucrăm. Odată ce te-ai hotărât exact ce profesie vrei să urmezi, este momentul perfect pentru a căuta un internship, care să îți lase destul timp și pentru a merge la cursuri, învăța și relaxa în timpul liber. Iar programele de internship reprezintă acele plusuri după care se uită companiile în CV-urile tinerilor ambițioși care sunt la facultate sau care abia au terminat un program de studii. Iată care sunt motivele pentru care ar trebui să urmezi un program de internship!

 1. Arată bine în CV-ul tău

În momentul în care ești în timpul facultății, experiența de muncă din CV-ul tău nu este relevantă în fiecare situație. De aceea, un internship va face diferența.

 1. Te ajută să faci networking

În timpul unui internship, poți cunoaște diferiți specialiști din domeniul care te interesează. Este o oportunitate perfecta pentru a afla răspunsurile la întrebările care te frământă, iar feedback-ul pe care ți-l dau acești specialiști poate fi folosit și ca recomandare la următorul job.

 1. Îți oferă o primă experiență pe piața muncii

Internship-ul te ajută să înțelegi mai bine domeniul în care vrei să lucrezi. Vei putea face o conexiune mai bună între studiile pe care le ai și modul în care le poți aplica.

 1. Îți oferă încrederea de care ai nevoie

Chiar dacă ești o persoană încrezătoare, la locul de muncă s-ar putea să nu îți menții această atitudine, neavând experiență anterioară. Cu toate că studiile pe care le-ai făcut îi pot oferi o imagine asupra intelectului tău angajatorului, acestea nu sunt neapărat o reprezentare a eticii muncii. Este important să știi și să aplici aceste cunoștințe.

Unele dintre companiile prezente la BUZZCamp

20 mai 2015

Cu totii ne dorim sa avem un loc de munca unde putem avea program flexibil si unde suntem „proprii nostri sefi”. In teorie, freelancerul indeplineste ceea ce am descris, adica isi cauta singur proprii clienti si se asigura ca actualii vor apela in continuare la el pentru profilul profesional propriu pe care si l-a construit.

Ce face un freelancer?

Pana sa ne lamurim daca este sau nu un avantaj aceasta alegere, trebuie sa intelegem ce inseamna. Freelancerul este persoana care lucreaza independent atat in mediul virtual, cat si in viata de zi cu zi, redactand articole sau construind logo-uri, de exemplu, in functie de preferintele clientilor sai. In plus, un freelancer este mereu organizat si se asigura ca toate cerintele clientilor sunt duse la bun sfarsit. Deci, acesta se obliga sa respecte nevoile clientului si deadline-urile,  asigurandu-se ca clientul este satisfacut de rezultatul obtinut.

Astfel, un lucru este cert: sa fii freelancer este o adevarata provocare. De ce? Iti „vanezi” proprii clienti, mereu ai taskuri noi de realizat si te asiguri ca respecti deadline-urile astfel incat cine apeleaza la tine o data, va apela si a doua oara cu aceeasi incredere. De aceea este o provocare, pentru ca tu, ca freelancer, trebuie sa stii intotdeauna de ce are nevoie clientul, iar  abilitatea ta principala trebuie sa fie comunicarea si intelegerea clientului pentru a castiga simpatia acestuia.

Cat de greu este sa fii freelancer?

Exista nenumarate avantaje, dezavantaje si riscuri. In primul rand, desi freelancerul in teorie are programul flexibil si poate lucra cat si cand vrea, o persoana dedicata acestei meserii va ajunge sa munceasca chiar si mai mult de 8 ore pe zi, in functie de numarul clientilor pe care ii are. In plus, pe langa faptul ca salariul este in functie de numarul task-urilor pe care le are, aceasta risca sa nu fie platita pentru ce a muncit in conditiile in care clientul pretentios nu este multumit de rezultat. In al doilea rand, un freelancer trebuie mereu sa empatizeze cu clientul si sa aiba o abilitate de comunicare foarte dezvoltata, intrucat este necesar sa anticipeze ce asteptari are clientul de la el. Factorul de care depinde un freelancer este clientul, de aceea este nevoie ca acesta sa-si promoveze activitatea prin expunerea profilului, experientei dobandite, a CV-ului.

Alegerea vietii de freelancer este interesanta, in primul rand pentru ca esti mereu supus provocarilor si noilor taskuri pe care trebuie sa le duci la bun sfarsit. Mereu vei fi satisfacut cand vei vedea multumirea clientului pentru ca freelancerul trebuie sa se autodepaseasca constant prin feedbackurile primite din partea clientilor. Insa tu trebuie sa fii in permanenta pregatit de feedbackuri negative de care vei tine cont intr-un mod constructiv si-ti vei imbunatati skill-urile. De aceea, pasiunea pentru ceea ce faci s-ar putea sa te determine sa devii freelancer, deoarece asa vei reusi sa-ti „vinzi” munca si clientii vor apela cu incredere la tine in momentul in care vor observa ca esti dedicat serviciilor pe care le realizezi.

Programul liber, provocarile noi de care te lovesti si perseverenta constanta sunt unele din avantajele pentru care ar trebui sa fii freelancer. Daca esti o persoana careia ii plac provocarile, lucrul cu oamenii si esti pregatita sa te autodepasesti prin feedback-urile constructive pe care le primesti, atunci aceasta meserie este perfecta pentru tine!

„Vanatoarea” de clienti este interesanta, dar in acelasi timp obositoare si stresanta. Dar cum te poti dezvolta tu, ca persoana, daca nu muncesti pentru a-ti vinde serviciile si nu ai o relatie directa si deschisa cu clientii tai?