20 mai 2015

Integrarea intr-un colectiv nou si teama de a nu face greseli

Atunci cand suntem la inceput de drum sau avem un job nou, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne obisnuim cu echipa din care urmeaza sa facem parte. Schimbarile intotdeauna aduc provocari noi, mai ales cand suntem pusi in situatia de a ne integra intr-un colectiv nou, cu oameni pe care nu-i cunoastem. Indiferent daca ne place sau nu, succesul dintr-un mediu nou depinde foarte mult de felul in care ajungem sa relationam cu oamenii din jurul nostru.

 Trebuie sa fim deschisi si sociabili

Cel mai important lucru pe care il putem face este de a avea o minte deschisa si de a fi cat mai comunicativi. Este esential sa fim dispusi sa acceptam lucrurile noi si schimbarile care au loc, dar si sa-i acceptam pe ceilalti asa cum sunt. Castigand increderea celor din jur si experimentand felul in care ei comunica in diverse situatii, vom reusi astfel sa ne consolidam relatia cu ei.

Trebuie sa fim increzatori in fortele proprii

O importanta foarte mare o are si ceea ce transmitem celorlalti. Cu cat avem mai multa incredere in noi insine si in propria personalitate, cu atat ne vom face mai placuti. Conteaza mult sa zambim si sa fim deschisi la glumele pe care le fac ceilalti, pentru ca umorul reprezinta intotdeauna un punct excelent de legatura intre oameni.

Trebuie sa fim receptivi

Atunci cand ne aflam la inceput de drum, fundamental este sa incercam sa ii ascultam cat de mult putem pe cei din jur si sa fim cat mai receptivi la ceea ce au de transmis. Daca nu intelegem ceva, este important sa punem intrebari si sa fim preocupati de ceea ce avem de facut, pentru ca, in acest mod, invatam extrem de multe lucruri noi si utile.

Nu trebuie sa purtam discutii despre persoanele care nu sunt de fata

Nu este bine sa vorbim despre oameni in absenta lor, cu atat mai mult cu cat urmeaza sa lucram impreuna cu ei in noul colectiv. O astfel de atitudine ne-ar putea compromite si afecta definitiv imaginea in ochii celorlalti, fiind catalogati drept persoane de neincredere, rautacioase si fara caracter.

De ce ne este teama de greseli?

Contactul cu ceilalti ne ajuta sa invatam multe lucruri despre felul in care este lumea, ne confrunta cu tot felul de emotii, de situatii la care trebuie sa facem fata si care ne solicita. Teama de a nu face greseli intervine din dorinta de a face o impresie buna in fata celorlalti, de a parea competenti in activitatea pe care o intreprindem si de a nu dezamagi atat asteptarile superiorilor nostri, cat si ale colegilor din echipa.

Cum putem combate aceasta teama?

Primul lucru pe care il putem face, pentru inceput, este de a ne relaxa si de a reflecta un moment asupra situatiei in care ne aflam. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il facem este sa ne gandim care sunt lucrurile pe care le consideram minusuri la noi insine si in ce mod ne pot afecta acestea in ceea ce priveste integrarea intr-un colectiv nou. Apoi, urmatorul pas pe care il putem face este sa incercam sa gasim solutii acestor probleme si o abordare diferita pe viitor a acelor lucruri care trebuie schimbate, astfel incat integrarea in noul colectiv sa fie o experienta placuta pentru noi si pentru cei din jurul nostru.

0 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata