20 mai 2015

Avantajele si dezavantajele vieții de freelancer

Cu totii ne dorim sa avem un loc de munca unde putem avea program flexibil si unde suntem „proprii nostri sefi”. In teorie, freelancerul indeplineste ceea ce am descris, adica isi cauta singur proprii clienti si se asigura ca actualii vor apela in continuare la el pentru profilul profesional propriu pe care si l-a construit.

Ce face un freelancer?

Pana sa ne lamurim daca este sau nu un avantaj aceasta alegere, trebuie sa intelegem ce inseamna. Freelancerul este persoana care lucreaza independent atat in mediul virtual, cat si in viata de zi cu zi, redactand articole sau construind logo-uri, de exemplu, in functie de preferintele clientilor sai. In plus, un freelancer este mereu organizat si se asigura ca toate cerintele clientilor sunt duse la bun sfarsit. Deci, acesta se obliga sa respecte nevoile clientului si deadline-urile,  asigurandu-se ca clientul este satisfacut de rezultatul obtinut.

Astfel, un lucru este cert: sa fii freelancer este o adevarata provocare. De ce? Iti „vanezi” proprii clienti, mereu ai taskuri noi de realizat si te asiguri ca respecti deadline-urile astfel incat cine apeleaza la tine o data, va apela si a doua oara cu aceeasi incredere. De aceea este o provocare, pentru ca tu, ca freelancer, trebuie sa stii intotdeauna de ce are nevoie clientul, iar  abilitatea ta principala trebuie sa fie comunicarea si intelegerea clientului pentru a castiga simpatia acestuia.

Cat de greu este sa fii freelancer?

Exista nenumarate avantaje, dezavantaje si riscuri. In primul rand, desi freelancerul in teorie are programul flexibil si poate lucra cat si cand vrea, o persoana dedicata acestei meserii va ajunge sa munceasca chiar si mai mult de 8 ore pe zi, in functie de numarul clientilor pe care ii are. In plus, pe langa faptul ca salariul este in functie de numarul task-urilor pe care le are, aceasta risca sa nu fie platita pentru ce a muncit in conditiile in care clientul pretentios nu este multumit de rezultat. In al doilea rand, un freelancer trebuie mereu sa empatizeze cu clientul si sa aiba o abilitate de comunicare foarte dezvoltata, intrucat este necesar sa anticipeze ce asteptari are clientul de la el. Factorul de care depinde un freelancer este clientul, de aceea este nevoie ca acesta sa-si promoveze activitatea prin expunerea profilului, experientei dobandite, a CV-ului.

Alegerea vietii de freelancer este interesanta, in primul rand pentru ca esti mereu supus provocarilor si noilor taskuri pe care trebuie sa le duci la bun sfarsit. Mereu vei fi satisfacut cand vei vedea multumirea clientului pentru ca freelancerul trebuie sa se autodepaseasca constant prin feedbackurile primite din partea clientilor. Insa tu trebuie sa fii in permanenta pregatit de feedbackuri negative de care vei tine cont intr-un mod constructiv si-ti vei imbunatati skill-urile. De aceea, pasiunea pentru ceea ce faci s-ar putea sa te determine sa devii freelancer, deoarece asa vei reusi sa-ti „vinzi” munca si clientii vor apela cu incredere la tine in momentul in care vor observa ca esti dedicat serviciilor pe care le realizezi.

Programul liber, provocarile noi de care te lovesti si perseverenta constanta sunt unele din avantajele pentru care ar trebui sa fii freelancer. Daca esti o persoana careia ii plac provocarile, lucrul cu oamenii si esti pregatita sa te autodepasesti prin feedback-urile constructive pe care le primesti, atunci aceasta meserie este perfecta pentru tine!

„Vanatoarea” de clienti este interesanta, dar in acelasi timp obositoare si stresanta. Dar cum te poti dezvolta tu, ca persoana, daca nu muncesti pentru a-ti vinde serviciile si nu ai o relatie directa si deschisa cu clientii tai?

0 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata