elektronik sigara red kiwi"

“Orice forma de educatie, de auto-dezvoltare poate folosi, chiar daca nu neaparat in obtinerea unui prim job, macar in cadrul acestuia”, Madalina Uceanu

poza Madalina UceanuMadalina Uceanu are o experienta de peste 19 ani in domeniul HR, managementul carierei si recrutare. A fondat in anul 2009 Portalhr.ro si preda de mai bine de 5 ani cursul de Managementul Resurselor Umane in cadrul Bucharest School of Management.

Buzz!Camp: Se spune ca atunci cand  muncesti cu/din pasiune, de fapt nici nu simti ca muncesti. Fiind la inceputul carierei, cum ajungi sa descoperi care este job-ul care ar putea sa-ti aduca satisfactie maxima?

Madalina Uceanu: Cred ca la inceputul carierei este mai dificil sa identifici job-ul care iti va aduce cea mai mare satisfactie, experienta unui job in sine este limitata si nu iti poate permite decat supozitii. Exista totusi cateva optiuni de identificare a zonelor de talent, fie prin aplicarea unor teste de personalitate sau vocationale, fie analizand tipurile de activitati pe care le derulam cu placere si incercand sa identificam tipuri de job-uri in care acestea s-ar putea regasi. Cred ca totusi abia dupa cativa ani de munca si experiente profesionale variate putem incepe adevarata cautare a job-ului cel mai satisfacator, pentru ca de data aceasta ne vom baza analiza pe experienta practica. In plus, cred ca in prima etapa de junior/trainee, chiar daca job-ul nu pare ideal, exista un grad mare de acumulare de cunostinte si experiente, indiferent de job. Daca este sa ne gandim doar la intelegerea modului in care se intampla diverse procese din business sau macar minimul de maniere de business, tot este un castig foarte mare.

Buzz!Camp: Cand si cum isi poate incepe un tanar traseul profesional?

Madalina Uceanu: Cred ca varianta ideala ar fi sa aplice pentru programe de internship si sa fie dispus sa accepte colaborari din timpul facultatii. Daca pare dificila gasirea unui job, cred ca si orice activitate de voluntariat, fie in cadrul unor organizatii studentesti, fie in cadrul unor organizatii tip ONG din afara facultatii poate fi o alternativa foarte valoroasa.

Buzz!Camp: Ce rol joaca facultatea in constructia unei cariere de succes? Dar educatia non-formala?

Madalina Uceanu: Cred ca este o discutie lunga, depinde foarte mult de facultati, in multe cazuri insa pregatirea teoretica este destul de putin legata de practica, ceea ce face ca studiile sa ne ajute mai degraba sa stim unde si ce avem de cautat si cum sa ne propunem niste obiective si sa ne concentram toata energia in atingerea lor. Nu sunt putin lucru nici acestea. Daca adaugam aici si experienta interactiunii, colaborarii, proiectelor de echipa, cred ca sunt suficiente de invatat. Orice forma de educatie, de auto-dezvoltare poate folosi, chiar daca nu neaparat in obtinerea unui prim job, macar in cadrul acestuia.

Buzz!Camp: Care este legatura dintre valorile personale si valorile companiei in accesarea unui job?

Madalina Uceanu: Incepe sa devina din ce in ce mai importanta pe masura ce experienta noastra de munca incepe sa creasca. Cred ca la inceputul activitatii profesionale este mai degraba important sa nu existe diferente majore, de altfel capacitatea de evaluare a unei potriviri intre valorile proprii si cele ale organizatiei, cred ca este destul de deficitara la inceputul carierei. Cred ca stim toti sa recunoastem momentul in care potrivirea intre valorile noastre si cele ale organizatiei incepe sa devina importanta pentru noi. Pe masura ce ne lovim de diverse experiente incepem, de altfel, si sa definim mai corect si concret setul nostru de valori, nu cred ca este identic cu cel pe care l-am putea defini inainte de a incepe activitatea profesionala.

Buzz!Camp: Cum si ce ar trebui sa faca tinerii pentru a se diferentia la interviul de angajare?

Madalina Uceanu: Cred ca o diferenta majora o face dorinta de a invata, flexibilitatea si capacitatea de a face fata unor situatii presante, dar nu atat la nivel declarativ, cat demonstrate prin ceea ce a facut in perioada facultatii, proiectele in care s-a implicat, precum si modul in care trateaza un proiect de recrutare.

Buzz!Camp: Ce recomandare sau ce sfat i-ai oferi unui tanar care se afla la inceputul carierei?

Madalina Uceanu: Sa porneasca de la premisa ca nimeni nu ii datoreaza nimic, ca timpul sau/si activitatea sa trebuie sa poata fi masurate in rezultate concrete pentru viitorul sau angajator si sa inteleaga ca are o viata in fata pentru a se dezvolta profesional, arderea etapelor nu il ajuta in primul rand pe el!

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

*

BuzzCamp © 2017 All Rights Reserved